fallback

Международните валутни резерви на Китай намаляват през септември

Резервите на Китай, които са най-големите в света, намаляват до 3,514 трилиона долара през септември, показват данни на централната банка

10:22 | 07.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международните валутни резерви на Китай се свиват с 43,3 млрд. долара през септември, след като Китайската народна банка засили намесата си с цел стабилизиране на юана и успокояване на пазарите след изненадващата девалвация на валутата, съобщава CNBC.

Резервите на Китай, които са най-големите в света, намаляват до 3,514 трлн. долара през септември, показват данни на централната банка от сряда. През август беше регистриран рекорден спад от 93,9 млрд. долара.

Девалвацията на юана от 11 август и последвалият спад в международните резерви повдигнаха въпроса доколко устойчиви са усилията на Китай за подкрепа на юана, особено предвид отлива на капитали заради опасенията от още по-голямо забавяне на икономиката и потенциалното вдигане на лихвените проценти в САЩ. 

Припомняме, че на 11 септември Народната банка на Китай обяви, че е решила "да оптимизира методиката на разчета" на валутния курс, отчитайки положителното салдо във външната търговия на Китай, а също и силните позиции на юана спрямо валутите на други страни. След това юанът поевтиня спрямо долара с 4,6 на сто.

Анализатори очакват международните валутни резерви в Китай да се свият още повече, отбелязва CNBC. “Спадът в международните резерви, макар и по-малък от пазарните очаквания, все пак показва, че централната банка е продължила с намесите на пазара през миналия месец”, казва Джоу Хао, старши икономист в Commerzbank, базиран в Сингапур. „След като Китайската централна банка се намеси на форуърдния пазар през септември, международните резерви вероятно ще намалеят още повече, когато тези форуърдни договори (договор за закупуване или продаване на актив в определен бъдещ момент на определена (договорена между страните) цена, б.ред.) се осъществят“, обяснява той.

Икономистите в Пекин са решени да успокоят пазарите, след като сътресенията през лятото, девалвацията на юана и редицата опити със спорен успех от страна на властите да стабилизират пазара на ценни книжа изпратиха шокови вълни на глобалните финансови пазари.

Освен това Китай продължава с опитите да разсее притесненията за слабата икономика, която расте с най-бавния си темп от десетилетия насам.

Девалвацията на юана предизвика опасения за надвиснала валутна война, както и за способността на Пекин да управлява прехода от икономика, задвижвана от инвестиции и износ, към модел, базиран на вътрешното потребление.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
fallback